Pamuk Yağı Nedir, Nerede Ve Nasıl Kullanılır?

Son zamanlarda bitkisel yağların faydaları ve kullanımlarına olan ilgi artmış durumdadır.  Ve gerek yapılan çalışmalarla gerekse geleneksel kullanım tavsiyelerle iyi ve kötü yağlar deşifre edilmeye çalışılmaktadır. Pamuk tohumu yağıda bu ilgi çeken yağlardan biridir. Bu yağ pamuk tohumlarından yapılmaktadır ve yaygın olarak kullanılan yemeklik yağlar arasındadır. Bu yazıda pamuk tohumu yağının ne olduğu ve sağlık açısından sağladığı faydalar hakkında bilgiler bulunmaktadır.

Pamuk Tohumu Yağı Nedir?

Pamuk tohumu yağı, pamuk bitkisinin tohumlarından elde edilen bir yemeklik yağdır. Kanola yağı, soya fasulyesi yağı ve aspir yağı ile aynı kategoriye girmektedir, çünkü gerçekten işlenen ve yüksek ısıya, ışığa ve havaya maruz kaldığında kolayca oksitlenebilen enflamatuar bir bitkisel yağdır. Pamuk tohumu yağı, bitkiyi böceklerden korumak için çalışan tohum yağında doğal olarak oluşan bir toksin olan gossipolü gidermek için rafine edilir. Bu doğal böcek ilacı tüketilirse zehirli olabilir, bu nedenle daima yemeklik yağ veya un yapımında kullanılan tohumlardan çıkarılır. Pek çok işlenmiş ve paketlenmiş gıdanın içerik listesinde hidrojenlenmiş pamuk tohumu yağı bulunmaktadır. Bu ürünlere salata sosları, unlu mamuller, tahıllar örnek gösterilebilir.

Pamuk Yağı Kullanımları

Pamuk tohumu yağının birçok kullanımı vardır. Kanola veya soya fasulyesi yağları gibi yemeklik yağ olarak kullanılmasıyla tanınır. Ancak katı yağlarda ve paketlenmiş gıdalarda da kullanılır. Pamuk tohumu yağı içerebilecek bazı ürünler şu şekildedir:

  • Patates cipsi
  • Unlu mamuller (paketlenmiş kurabiyeler ve kekler gibi)
  • Krakerler
  • Gofret
  • Hububat
  • Salata sosları
  • Mayonez
  • Margarin
  • Makarna sosu

Gıdalarda kızartma, unlu mamullere nem katmak, krem şanti ve kremalarda kremsi kıvam sağlamak için kullanılır. Pamuk tohumlarından elde edilen yağ da bazı kozmetik ürünlerde topikal olarak kullanılmaktadır. Cildi yumuşatan bir yağ ve yumuşatıcı olarak kullanılır. Kokusuzdur ve cildi nemlendirme ajanı olarak kullanılır. Pamuk tohumu yağını yüz ve vücut temizleyicilerinde, göz makyaj malzemelerinde ve rujlarda görmek mümkündür.

Pamuk Yağının Yararları

Pamuk yağının gıdalarda kullanımı yaygındır, bunun haricinde bazı sağlık faydaları olduğu iddia edilmektedir. İçeriğindeki bileşenler ve sağladığı faydalardan bazıları şu şekildedir:

Linoleik Asit İçerir

Rafine pamuk tohumu yağının yaklaşık yüzde 55’i, linoleik asit gibi çoklu doymamış yağlardan oluşur. Bu, ölçülü olarak tüketildiğinde iltihabı azaltmaya, kalp hastalığı riskini düşürmeye, beyin fonksiyonunu iyileştirmeye ve bağışıklık fonksiyonunu artırmaya yardımcı olduğu gösterilen bir omega-6 yağ asididir. Linoleik asit ayrıca aspir yağı , ayçiçek yağı, mısır yağı ve susam yağında bulunur. Bu tür omega-6 yağ asitleri, omega-3 yağ asitleri ile birlikte tüketilmelidir.

 Oleik Asit Sağlar

Pamuk tohumlarından elde edilen yağın neredeyse yüzde 20’si , bitkisel yağlarda doğal olarak bulunan bir omega-9 yağ asidi olan oleik asit içerir. Oleik asit, kan basıncını ve kolesterolü düşürme özelliği ile bilinir. Ayrıca tip 2 diyabeti önlemeye, enfeksiyonlarla savaşmaya ve beyin işlevini geliştirmeye yardımcı olabilir. Zeytinyağı, badem yağı ve avokado yağı daha yüksek miktarlarda kalp sağlığına uygun oleik asit içermektedir.

Cilt Sağlığını Teşvik Eder

Pamuk tohumu yağı, nemlendirici ve yatıştırıcı özelliklerinden dolayı cilde fayda sağlar. Rafine edilmemiş pamuk tohumu yağı, antienflamatuar, antioksidan etkileri olan E vitamini yağı içerir. Bu pamuk tohumu yağı yararına dair herhangi bir bilimsel kanıt olmamasına rağmen, bu nedenlerden dolayı yaygın olarak topikal olarak kullanılmaktadır. Organik bir ürün kullanmıyorsa, pestisitlerin mevcut olabileceği gerçeği göz ardı edilmemelidir.

Saç Sağlığını Korur

Saç için pamuk tohumu yağı saçı ve saç derisini nemlendirmeye yardımcı olurken kepeği azaltmaya veya ortadan kaldırmaya fayda sağlar. Aynı zamanda saçta şekillendirici olarak da kullanılabilir. Saça parlaklık veren ve yatıştırmaya yardımcı olarak kimyasal katkı maddeleri içeren saç ürünlerine olan ihtiyacı azaltır. Şekillendirmeden önce biraz pamuk tohumu yağı kullanmak saçın kırılma olasılığı aza indirmeye yardımcı olmaktadır.

Pamuk Yağının Yan Etkileri

Her şeyde olduğu gibi pamuk yağının da bazı zararlı yanları ve yan etkileri bulunmaktadır. Bu olumsuz etkilerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

Gossypol Toksisitesi

Yayımlanan Araştırma  Bilimsel World Journal gösterir gossypol yüksek konsantrasyonlarda alıcı solunum güçlüğü, halsizlik, apati ve bozulmuş vücut ağırlığı artışını içerebilir gossipol zehirlenmesi klinik belirtileri, yol açabilir. Gossipol zehirlenmesiyle ilgili sağlık sorunları olasılığına ek olarak, bileşik ayrıca erkek ve kadın üreme sorunlarına neden olabilir ve bağışıklık işlevine müdahale edebilir. Yemek pişirmek için satın alınan pamuk tohumu yağı, gosipol içeriğini gidermek için kapsamlı bir rafine etme sürecinden geçer. Fakat gossipol zehirlenmesini olması için yüksek konsantrasyonlarda bileşik tüketmek gerekir.

Pestisit İçerebilir

Pamuk bir gıda ürünü olarak sınıflandırılmadığından, genellikle yüksek düzeyde böcek ilacı ile yetiştirilir. Bağımsız bir pamuk tohumu ürünü satın alıyorsa, güvenilir bir kaynaktan organik olanlar tercih edilmelidir. Ve muhtemelen geleneksel pamuk tohumu yağı içerdiklerinden, bu bileşeni içeren paketlenmiş yiyeceklere dikkat edilmelidir.

Yüksek Omega-6’yla kaynağıdır

Pek çok bitkisel yağ gibi pamuk tohumu yağı da yüksek miktarda omega-6 yağ asidi içerir. Bu yağlarda yüksek ve omega-3’te düşük bir diyet iltihaplanmaya neden olabilir. Omega-6’lar cipsler, pizzalar, salata sosları ve işlenmiş etler gibi birçok sağlıksız ve hazır gıdada bulunur. Pamuk tohumu yağını işlenmiş abur cuburlarla tüketiyorsa, bunlar sağlık açısından zararlı olduğu bilinen bir durumdur. Pamuk tohumu gibi bitkisel yağların kaçınılması gereken besinler olmasının nedeni budur.

Pamuk yağı yerine omega 6 alınabilecek daha sağlıklı kaynakla bulunmaktadır. Bunlardan birkaç tanesi şu şekildedir:

  • Sızma zeytinyağı, kalp sağlığına uygun oleik asit ve diğer tekli doymamış yağlarda daha yüksektir. Enflamasyonu azalttığı ve kardiyovasküler hastalık riskini azalttığı bilinmektedir. Salataların üzerine serpmek veya soslara ve hazırlanmış yemeklere lezzet katmak için en iyisidir.
  • Hindistan cevizi yağı, metabolizmayı artırmaya, enerjiyi artırmaya ve beyin işlevini desteklemeye yardımcı olan MCT’ler veya orta zincirli trigliseritler içerir. Smoothielerde, unlu mamullerde mükemmeldir ve yemek pişirmek için kullanılabilir.
  • Avokado yağı, yüksek ısıda yemek pişirmek için harika bir yağ arıyorsa, avokado yağını seçilmelidir. Lutein gibi antioksidanlar açısından zengindir ve tekli doymamış yağlarda pamuk tohumu ve diğer bitkisel yağlardan çok daha yüksektir.

Sonuç olarak pamuk tohumu yağı bir bitkisel yağ olarak kabul edilir ve genellikle işlenmiş, paketlenmiş gıdalarda kullanılır. Az miktarlarda tüketildiğinde yağ asidi içeriği nedeniyle potansiyel sağlık yararları olmasına rağmen, genellikle sağlıksız, iltihaplı abur cuburlarla birlikte tüketilir.

Kaynakça: https://www.bilgiustam.com/pamuk-yagi-nedir-nerede-ve-nasil-kullanilir/
Yazar: Bilgiustam / Özlem Güvenç Ağaoğlu
Erişim tarihi; 26.09.2020
Daha fazlası için, kaynak siteyi ziyaret edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir